Firmanı Ekle

Kariyer Planlama Nedir?

  • 12.03.2020
  • 0

Son dönemlerde çalışma hayatında sıklıkla kullanılan kavramlardan biri kariyerdir. Kariyer; kişinin kendisini zaman içerisinde nereden nereye taşıyacağı ile ilgili bir konudur. Kariyer, iş yerinizdeki konumunuz, aldığınız maaş, toplum içerisinde nasıl göründüğünüz ile alakalı bir durumdur. Kişinin kariyer yapması için belirli bir yaşta olmasına gerek yoktur, elli yaşındaki bir bireyde on beş yaşındaki bir bireyde kariyer yapabilir. Önemli olan kendinizi nerede ve hangi konumda görmek istediğinizdir. Kariye ulaşmak istediğiniz bir yere, gelecek için yapmış olduğunuz tüm yatırımları kapsar.

Kariyer planlama; Kariyer planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken ilk şey gerçekten bir gelecek düşünüyor olmanızdır. Ne yapmak istediğinize karar vermeden önce oluşturmuş olduğunuz planın sizinle uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Öncelikle kariyer planı yapmadan önce kendinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Sizin için önemli olan şeylerin ne olduğunu, neleri istediğinizi, neleri yapabileceğinizi anlamanız gerekmektedir. Ne istediğinize karar verdiğinizde, kendinizi tanıdığınızda kariyer planlaması için adım atabilirsiniz. Kariyer planı yaparken var olan seçenekleri araştırmanız gerekmektedir. Araştırmalar sonucunda bulduğunuz verilerin, sahip olduğunuz bilgi, beceri ve deneyimleriniz ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bulduğunuz veriler sizinle uyumlu değilse daha farklı konulara yönelip o şekilde araştırma yapmalısınız. Araştırma yaparken kolay bir şekilde pes etmemeniz gerekmektedir. Çünkü oluşturacağınız kariyer planlaması geleceğiniz için önem arz etmektedir. Kariyer planlaması yaparken sabırlı olmak en önemli şeylerden biridir. Sabırlı olmadan bir şeylere erişmek çok zordur. Kariyer planlaması yaparken zorlandığınız noktalarda kariyer danışmanları ile görüşüp bilgi alabilirsiniz. Kariyer danışmanlarından alacağınız bilgiler ile daha verimli bir plan oluşturarak, geleceğiniz için en iyi şekilde plan oluşturmanıza katkı sağlamış olacaktır. Kariyer planlaması belirli dönemler için yapılmaktadır. Bu dönemler; 6 aylık, 5 yıllık ve 10 yıllık sürelerdir. Bu süreler için planlama yapılırken profesyonel bir şekilde yardım alınarak yapılması kariyeriniz için size fayda sağlayacaktır. Belirlemiş olduğunuz süre için araştırma yaparken de aynı şekilde hedef seçmeniz gerekmektedir. Belirli bir hedefiniz olmadığı sürece yapmış olduğunuz çalışmaların bir önemi olamayacaktır. Önemli olan istemiş olduğunuz kariyer için belirli bir hedefinizin olmasıdır. Hedef belirlediğiniz zaman hangi sektörde çalışmak istediğinize belirlemeniz gerekmektedir. Bu sebepten ötürü öncelikle sektör ve pazar araştırması yapmanız gerekecektir. Araştırma tekniklerini kullanarak kendiniz için en uygun sektörü kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Araştırma teknikleri ile belirlemiş olduğunuz sektöre ait bilgilere ulaştıktan sonra kafanızda yavaş yavaş kariyer planını oluşturmaya başlayabilirsiniz. Kariyer planını kafanızda oluşturmaya başladığınızda, belirlemiş olduğunuz hedef için güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bu kariyer hedefinde eksiklikleriniz, zayıf yönleriniz, güçlü yönleriniz ve bu eksik olduğunuz konularda kendinizi geliştirmeniz için neler yapabileceğinizi iyi bir şekilde kavramanız gerekmektedir.

 

Kariyer planını oluştururken bulunacağınız konumun ne olduğuna da kara vermeniz gerekmektedir. Kariyerinizde kendinizi nerede görmek istediğinizi önceden belirlemiş olmanız gerekmektedir. Konumunuzu belirlemediğiniz zaman nerede olacağınızı bilemediğiniz için planlarınız da aksama da meydana gelecektir. Konumlandırma size ileri ki dönemlerde yükselme ya da gerilemenizde bir adım olacaktır. Kariyer planında konumunuzu belirlediğiniz zaman planlarınız da sizin istediğiniz yönde ilerlemenize yardımcı olacaktır. Konumunuzu belirledikten sonra finans kısmına da önem vermeniz gerekmektedir. Yapacağınız planın ne kadar uzun sürebileceğini ya da planınızın olumlu ya da olumsuz sonuçlanacağını aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Bu sebepten ötürü finansman kısmında belirlemiş olduğunuz miktara da önem vermeniz gerekmektedir. Yapmış olduğunuz planda olumsuzlukların olması pes edeceğiniz anlamına gelmemektedir. Yapılan her planda olumsuzluklar meydana gelmektedir. Meydana gelen bu olumsuzluklar planlarınızı daha iyi bir şekilde gözden geçirmenize ve daha sonra yapacağınız planları daha iyi bir şekilde yapmanız için size fayda sağlamış olacaktır. Kariyer planı oluştururken bu adımların hepsini takip etmeniz, ileriki dönemlerde kariyerinizde daha sağlam adımlarla ilerleme sağlamanıza yardımcı olacaktır. Kariyer planı oluştururken aynı şekilde kariyer danışmanlarından ve kariyer merkezlerinden yardım almak gelecek planlarınız için çok büyük katkı sağlamış olacaktır.