Firmanı Ekle

Dünyayı Sarsan Salgın Hastalıklar

  • 07.04.2020
  • 0

Yıllardan beridir sağlık alanı sürekli olarak gelişmektedir. Sağlık alanında yaşanan gelişmeler insanlığın daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine ve meydana gelen hastalıkların iyileştirilmesinde oldukça katkı sağlamaktadır. Sağlık alanı; her türlü hastalık ve sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla bilimsel yöntemler ile beraber insan yaşamanı iyileştirmek için yapılan çalışmaların tümüne denir. Binlerce hastalık ve bu hastalıkların insan sağlığını tehdit etmemesi için binlerce tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri ile beraber herhangi bir hastalığı olan insan kolay bir şekilde eski sağlığına kavuşabilmektedir. Fakat bazen insanın aklına gelemeyecek, bilimin bile karşısında çaresiz olduğu durumlar ve olaylar ortaya çıkmaktadır. Örneğin; bazı kanser türleri, salgın hastalıklar gibi. Sağlık alanında en çok bilimin çaresiz kaldığı ve binlerce insanın ölümüne kısa süre içerisinde neden olan salgın hastalıklardır. Yıllardan beridir insanoğlunun başına çeşitli salgınlar gelmiştir. Bazen bu salgınlara karşı herhangi kesin bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Bu salgın hastalıklar ülke içerisinde birçok insanın ölmesine, ülke içerisinde panik ve endişenin olmasına, sağlık alanının çökmesine ve ülke ekonomisinde ciddi hasarların olmasına neden olmaktadır. Sağlık alanının çökmesine ve ülke ekonomisinin çökmesine neden olan bazı salgın hastalıklar şunlardır;

  • Antoninus (Galen) Salgını

Roma imparatorluğunda yaşanmış olan, yaklaşık olarak iki bin kişinin ölümüne neden olan bilinen ilk büyük salgın hastalıktır. Askerlerin savaşlardan dönerken beraberinde getirmiş oldukları salgın bir hastalık olarak bilinmektedir. Günümüzde bile ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemektedir.

  • Jüstinyen Vebası

541 yılında Avrupa’da başlamış olan bir salgın hastalıktır. Mısır, Suriye ve Anadolu’ya yayılmış olan bu hastalık, Avrupa’ya getirilen askeri malzemeler arasında farelerin yer alması ve farelere yapışan bir tür böceğin insanları ısırması sonucu ve birkaç içinde ölümlere neden olan salgın hastalıktır. Bu salgın hastalık Konstantinopol’un nüfusunun % 40’ını kaybetmesine neden olmuştur.

  • Kara Veba

1346 ve 1353 yılları arasında yaşanmış olan bu salgın hastalık yaklaşık olarak 75 ile 200 milyon insanın yaşamını kaybetmesine neden olmuştur.  Avrupa nüfusunu yaklaşık olarak % 30 ve 60 oranında azaldığı bilinmektedir.

  • Amerikan Yerlilerinin Suçiçeği ile Karşılaşmaları

Amerika’nın keşfedilmesi ile beraber Amerika’da ortaya çıkmış olan salgın bir hastalıktır. Özellikle de binlerce Yerli Amerikan halkının ölmesine neden olmuştur. Avrupa’ya yayılan bu hastalık Avrupa nüfusunun 3’te birinin ortadan kalkmasına neden olmuştur.

  • Üçüncü Veba Salgını

20. yüzyılın ortalarında Çin’de ortaya çıkmış olan ve diğer ülkelere de yayılmış olan, 12 milyon insanın yaşamını kaybetmesine neden olan salgın hastalıktır. Jüstinyen vebası ve Kara Veba ardından ortaya çıkan üçüncü veba olmasından dolayı adı üçüncü veba olarak konulmuştur.

  • Tifüs Salgını

Birinci Dünya Savaşı sırasında Tifüs bakterilerini taşıyan bitlerin neden olduğu düşünülen bir salgın hastalıktır. Avrupa ve Asya olmak üzere yaklaşık olarak 25 milyon kişi hasta oldu ve yaklaşık olarak 3 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

  • 1918 İspanyol Gribi Salgını

Birinci Dünya Savaşı yıllarında 500 milyon insana bulaşmış olan H1N1 influenza virüsünün neden olduğu ve yaklaşık olarak 50 ila 10 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş bir salgın hastalıktır. İspanyol Gribi tarihteki en büyük felaketler arasında yer almaktadır.

  • HIV ( AIDS) Virüsü

20. yüzyılın ortalarında çıkmış olan bu hastalık maymunlardan insana geçtiği anlaşılan bir salgın hastalıktır. İlk defa 1959 yılında Kongo’da ortaya çıkmıştır. 36 milyon insanın yaşamını kaybetmesine neden olan bu virüsün kesin bir tedavi yöntemi ve aşısı mevcut değildir. Bu virüse yakalanan kişiler ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır.

  • Korona Virüsü

2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkmış olan ve tüm dünyayı etkisi altına almış olan salgın bir hastalıktır. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 50 bin kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan bu hastalık için şu an kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla beraber herhangi bir aşıda bulunmamaktadır.